Behind the scenes

FRÅN IDÉ TILL PRODUKT: SÅ PRODUCERAS VÅRA KLÄDER I PORTUGAL

IDÉEN BAKOM SHAPING NEW TOMORROW

Utveckling av material med tekniska fibrer och unika kompositioner är sättet som vi formar framtidens textilier.

I 2015 startades SHAPING NEW TOMORROW då våra grundare ville lösa ett problem som de stötte på allt för ofta i vardagen. När de köpte kläder kände de sig tvungna att kompromissa på antingen stil eller komfort, vilket väckte idéen att göra klassiska herrkläder komfortablare. I grund och botten ville de göra detta genom att implementera smarta funktioner från träningskläder till mer klassiska kläder. 

Vårt mål är att skapa produkter med en tidlös design som kan användas säsong efter säsong, kan överleva de ständigt skiftande trenderna på marknaden och som samtidigt bidrar till bättre samt hållbarare konsumentvanor. Detta betyder att kvaliteten på våra produkter är en av våra största fokuspunkter för att försäkra att de är hållbara över en längre tid.  

Essensen av SHAPING NEW TOMORROW kan dras från vårt namn, vilket är att göra allt som vi gör idag lite bättre imorgon. Detta gäller speciellt för vår produktion – vi vill konstant förbättra våra processer och hitta hållbara sätt att framställa våra produkter, skapa något som är helt unikt. Det är därför vi samarbetar med de bästa portugisiska tillverkarna. 

NÄRA SAMARBETE MED PORTUGISISKA TILLVERKARE

För att försäkra att vi levererar produkter av toppkvalitet så arbetar vi med familjeägda tillverkare i Portugal. De har i flera generationer utvecklat unika färdigheter inom textilindustrin. Efter sju år så är samarbetet fortfarande starkt – vi utvecklar konstant innovativa material tillsammans med dem och vi besöker dem så ofta vi kan. 

Att utveckla och tillverka kläder kan vara en komplex process och vi testar våra processer samt material i flera omgångar konstant. Detta med extra fokus på exempelvis vävningen, färgerna och om tyget luddar. Baserat på resultaterna och på feedback från våra kunder så gör vi de ändringar som krävs för att säkerställa att vi alltid har de bästa möjliga produkterna. Ett exempel på detta: 94 personer arbetade på the Classic Pants innan de kom ut i våra butiker.

Vi tror att ta ansvar för sitt koldioxidavtryck och sträva efter att vara en hållbar verksamhet inte längre är ett val, utan en nödvändighet för detaljhandelns varumärken. Det är därför vi ser till att ha en helt transparent försörjningskedja, alltid strävar efter att hitta nya, hållbara sätt att skapa våra kläder samt uppmuntrar våra kunder att köpa bättre och färre produkter.

INNOVATIVA TYGER GÖR VARDAGEN ENKLARE

SHAPING NEW TOMORROW är ett tech brand, inte ett fashion brand. Vi utvecklar innovativa och tekniska tyger, och våra kläder är skapade med ett funktionellt syfte – hela vägen ner till fibrerna. Nyfiken på vilka som är våra mesta använda fibrer? De allra viktigaste är bomull, elastan och återvunnen polyester.

Bomull är vår mest använda, naturliga fiber då den är andningsbar, absorberande och lättskött. Bomull kan utöver att vara biologiskt nedbrytbart, också enkelt återvinnas och göras till garn. Några av våra produkter är framställda med organisk bomull som är odlat utan användning av syntetiska gödningsmedel och bekämpningsmedel, vilket minskar dess ekologiska avtryck. 

Elastan är en syntetisk fiber och fast det endast är en väldigt liten procentandel av elastan i våra produkter så är det viktigt för oss att vi lever upp till vårt löfte. Elastan är det som skapar stretch, vilket ger den komfortabla känslan som våra kläder är kända för. 

Till vår polyester återvinner vi faktiskt plastflaskor för att skapa polyester fibrer. Detta betyder att när du köper ett par Essential Pants så återvinner du faktiskt också – win, win! 

Om du är intresserad av att lära mer om tyg-världen och speciellt polyester, så kan du läsa mer om det här.

PERFEKTION ÄR RESAN, INTE DESTINATIONEN

Vi vill skapa perfekta kläder men vi ser inte perfektion som en destination utan mer som en resa som aldrig tar slut. Det är därför vi konstant utvecklar och förbättrar våra produkter tillsammans med våra leverantörer i Portugal. Vi försöker alltid hitta nya, hållbara sätt att framställa våra kläder. 

Läs mer om våra hållbarhetsinitiativhäroch ta en titt påvår kollektionom du vill uppgradera din garderob. Intresserad av att se hur det tillverkas i Portugal? Spana in vår “The Journey”här.