Guide

CHINOS – VAR, NÄR OCH HUR KAN DU KAN BÄRA DEM

Chinos – var, när och hur kan du kan bära dem

Chinos – du vet säkert att det är en typ av byxor. Men var, när och hur är tanken att du ska använda dem? Varför bör du åtminstone äga ett par chinos, eller kanske fler? Låt oss gå till botten med detta.

FÖRST OCH FRÄMST: VAD ÄR CHINOS FÖR NÅGOT?

Filippinerna på 1900-talet: Soldaterna i det spansk-amerikanska kriget förlitar sig vid det här laget fullständigt på khakis. Skillnaden är att uniformen numera är gjord av ett lätt bomullstyg kallat twill (kanske känner du igen denna väv med diagonalt mönster från denimplagg) med hjälp av material från Kina. Tyget får därför namnet chino, spanska för “kinesiska”. 

Vid den här tiden, för mer än 120 år sedan, var chinos inte bara praktiska att bära i tropiska klimat, de var också billiga.

Anledningen till det låga priset var att man sparade enorma mängder tyg genom att utelämna många av de detaljer som på den tiden ansågs som väsentliga på herrbyxor. Chinosbyxorna hade inga veck, de var ganska snävt klippta och hade få eller ibland inga fickor. Chinos blev så pass uppskattade bland de amerikanska soldaterna att många beslutade sig för att ta dem med sig hem efter andra världskrigets slut för att kunna fortsätta bära dem på fritiden. Sedan var det bara en tidsfråga innan de bekväma bomullsbyxorna sågs på vart och vartannat universitetsområde, framförallt på Ivy League-skolorna längs östkusten. Än idag, när du beskriver ett par byxor som “preppy”, syftar du med största sannolikhet på chinos.

VARFÖR ÄR CHINOS ETT MUST-HAVE FÖR MÄN?

Hursomhelst skulle det vara fel att enbart associera chinos med collage-stilen på den amerikansk östkusten. Dessa byxor är universella. Alla som äger ett par vet att chinos gör sig lika bra på kontoret som på afterworken – och de flesta trivs även att ha på sig dem under helgerna. När allt kommer omkring är de stiliga nog för klädkoden: business-casual och samtidigt tillräckligt bekväma för en helgutflykt.

Chinos är tidlösa, minimalistiska och håller sig aktuella genom alla modetrender -  beroende på hur du bär dem kommer de alltid att anpassa sig till omständigheterna.

ANVÄND CHINOS PÅ KONTORET

Såvida ditt jobb inte har någon strikt klädkod borde chinos vara det självklara valet. Se till att ha några par i klassiska färger som ljusbrun, mörkblå, svart eller antracit redo i garderoben så kommer du inte att behöva lägga mer än fem minuter på att bestämma vad du ska ha på dig om morgonen.

Matcha dina chinos med en skjorta i hög kvalitet, till exempel vårClassic Shirt. Förslagsvis en mönstrad variant - du kan aldrig gå fel med klassiska ränder. Med neutrala, minimalistiska byxor kan du till och med våga prova ett subtilt blommigt tryck på skjortan för att ge uttryck för din personliga stil. För en riktigt sofistikerad look bör du satsa på enkavajeller en slimmadtröjai hög kvalitet.

ANVÄND CHINOS EFTER JOBBET

Dags att packa ihop för dagen – kanske är det helg eller rentav semester. Oavsett vad som står på agendan efter en avslutad arbetsdag kan du vara säker på att du inte behöver byta byxor för att vara redo.

Chinos är nämligen det perfekta valet om du vill få ut det mesta av din fritid. Du vill ju inte låta ett klädbyte hindra dig från att delta i en spontan fotbollsmatch i parken, en cykeltur eller att njuta av en stor pizza tillsammans med dina vänner på kvällen.

Det är heller inte svårt att hitta överdelar som passar till dina chinos, de går ihop med i princip vad som helst. Kör på ent-shirt eller en snyggkortärmad skjortaunder varmare dagar. Och om du är ute efter en mer bekväm outfit väljer du enhoodieistället. Ihop med dina stiliga chinos kommer även en look som denna kunna imponera på svärmor.

På tal om svärmor: en skjorta med 360° stretch ger dig maximal komfort under långa måltider och du kommer inte för en sekund sakna dina myskläder.

Och vilka skor ska jag ha till?

Återigen: chinos är en no-brainer. De fungerar bra ihop med alla typer av skor. De passar alla typer av stilar så känn dig fri att para dem ihop med klassiska läderskor, moderna Chelsea-stövlar eller dina favoritsneakers. De utgör en tom canvas som låter omgivningen att lägga märke till dina skor, om det är det du vill.

Men vilka chinos borde jag välja?

Vid det här laget kan du vara säker på en sak: du behöver ett par chinos. Men det finns så många att välja mellan! På SHAPING NEW TOMORROW väljer du en av två olika stilar (eller båda. Vi dömer inte):Essential PantsellerClassic Pants.

Mjuk, mjukare, Classic Pants

Vill du ha det extra bekvämt och byxor som inte begränsar dig och dina rörelse? Då är våra Classic Pants det rätta valet för dig. Dessa klassiska chinos är gjorda av högkvalitativ, mjuk Pima-bomull. Och eftersom det inte räckte för oss att enbart erbjuda en byxa som var oerhört mjuk utvecklade vi FreeFiberTM-teknologin.

En innovation som gav oss ett stretchigt tyg som följer med dig i alla dina rörelser, håller formen och är, hör och häpna, otroligt mjukt. Våra Classic Pants finns i modellerna slim fit och normal fit – vilket gör det möjligt för dig att välja den passform som passar din kroppstyp och smak bäst.

Essential Pants: Innovativa egenskaper från plastflaskor

Är du alltid redo för ett äventyr, men vill inte att det ska gå ut över din komfort? Då är våra Essential Pants perfekta för dig. Det innovativa materialet är tillverkat med vår egna TechRecTM-teknik. Kanske la du märke till att namnet innehåller orden "teknik" och "återvinning" vilket ganska bra sammanfattar vad dessa chinos är. Tyget är delvis tillverkat av återvunna plastflaskor som annars skulle ha hamnat på soptippen – trots deras potential att omvandlas till tyg.

TechRecTM utgör faktiskt basen till alla våra Essential-produkter. Liksom alla dessa plagg så har våra Essential Pants en massa härliga egenskaper:

Från och med nu kan du sluta bry dig om vilken dag i veckan det är, vad klockan är eller vart du ska. Åtminstone när det kommer till att välja vilka byxor du ska ta på dig på morgonen.