Guide

DEN PERFEKTA OUTFITEN FÖR ANSTÄLLNINGSINTERVJUN

Den perfekta outfiten för anställningsintervjun

Du gjorde det! Din ansökan var grym; du säkrade en intervju – och nu är du närmare ditt drömjobb än någonsin. Men den stora frågan kvarstår: vilken outfit ska en man ha på sig under en anställningsintervju? Läs vidare: vi berättar vad som fungerar – och vad som inte fungerar.

Man vill inte vara över- eller underklädd – men var går egentligen gränsen för vad som är rätt?

Sanningen är att det inte finns ett gemensamt svar eftersom varje yrke och varje bransch har sina egna krav. Men det finns trots allt några grundläggande riktlinjer du kan följa. Här är några tips som hjälper dig att göra nästa steg mot ditt nya jobb till en succé.

ALLT HANDLAR OM FÖRSTA INTRYCKET

Du har bara en chans att göra ett bra första intryck – kom ihåg detta när du förbereder dig för en anställningsintervju. Studier har faktiskt visat att de som håller intervjun formar sin uppfattning och åsikter om kandidaten så fort de går in genom dörren. Vissa rekryterare försöker undermedvetet bekräfta detta intryck under intervjun. Därför är det viktigt att du inte lämnar något åt ​​slumpen här.

MEN HUR GÖR DU ETT BRA FÖRSTA INTRYCK?

Förutom ditt kroppsspråk, som ansiktsuttryck och gester, bidrar dina kläder mycket till det samlade intryck. Skillnaden är bara att du aktivt kan använda ditt kroppsspråk för att reagera och anpassa dig efter intervjuaren och situationen, men det skulle vara otroligt konstigt att ställa sig upp för att byta outfit mitt i samtalet.

Dina kläder är lika mycket en del av din personlighet som din karisma, kroppsspråk och ditt sätt att tala. Din potentiella arbetsgivare kommer att använda allt detta för att skapa en uppfattning av dig, även om själva intervjun inte har börjat ännu. Denna bild är ofta väldigt svår att ändra när intervjun väl har börjat.

Därför är det viktigt att se till att du har valt rätt outfit för tjänsten och företaget. Oavsett om du söker en praktikplats eller chefstjänst är det viktigt att se välvårdad ut och ha lämpliga kläder för det jobb du vill ha.

TIPS FÖR EN LYCKAD OUTFIT: DETTA SKA DU TÄNKA PÅ

Sättet du klär dig kan ha ett starkt inflytande på personen du möter. Du kan till exempel framstå som mer självsäker, social eller seriös. Till exempel utstrålar formella kläder självförtroende och seriositet, medan ljusare färger kan få dig att se mer social ut. Här är några grundläggande tips som hjälper dig att hitta rätt outfit för din anställningsintervju:

 •  Undersök vad andra anställda på företaget har på sig (t.ex. på företagets hemsida, sociala medier etc.)
 • Ta reda på vad som är vanligt förekommande i den tjänst du har sökt – antingen i samma företag eller i liknande företag
 • Less is sometimes more: välj hellre ett klassiskt säkert kort istället för modernt
 • Kläderna ska passa den tjänst du har sökt, men även din personlighet
 • Som regel är det bättre att vara "överklädd" än "underklädd" i början. Med tiden kan du alltid gå tillbaka till mer avslappnade kläder om det passar bättre.

Enligt en amerikansk studie kan olika färger ha olika inverkan på den undermedvetna uppfattningen. Blått anses vara den färg som ger bäst intryck och står för tillit och allvar. Studien visar också att neutrala färger som brunt och grått är de färger du oftast väljer för en anställningsintervju.

Bruna nyanser får dig att se lugn och jordnära ut, medan nyanser av grått förknippas med elegans och sofistikering. Generellt sett kommer starka kontraster och mörka färger att få dig att verka svalare och mer avlägsen, samtidigt som du kommer att se mer vänlig och social ut i en färgkoordinerad outfit.

DIFFERENT INDUSTRIES – DIFFERENT DRESSCODES

Giorgio Armani sa "Klä dig alltid för jobbet du vill ha – inte för det du redan har." Din outfit bör dock fortfarande följa några riktlinjer för att den ska passa till branschen och tjänsten du söker.

Klassiska plagg somkostymer,skjortoroch kanske till och med slipsar kommer alltid att vara säkra vinnare när det kommer till de mer konservativa branscherna som finans, försäkringar eller banker. Det gäller även olika chefsbefattningar. Ett bra tips är att lämna sneakersen hemma och hellre välja ett par snygga läderskor av hög kvalitet till en intervju i någon av dessa branscher.

Inom kreativa branscher, byråer och startups har du större spelrum när det kommer till kläder. Här kan du välja ett par snygga chinos tillsammans med en matchande skjorta eller en enkel högkvalitativ T-shirt med kavaj. Det gäller även när det kommer till val av skor: ett par minimalistiska och rena sneakers kommer till sin rätt här.

CHECKLISTA FÖR RÄTT OUTFIT FÖR EN ANSTÄLLNINGSINTERVJU

 • Mycket viktigt: Du ska känna dig bekväm!
 • Välj en outfit som ger dig rörelsefrihet och är bekväm.
 • Se till att tyget inte skrynklar sig – detta är särskilt viktigt om du ska resa med bil eller kollektivtrafik under en längre tid.
 • Fråga vänner eller familj om feedback.
 • Prova outfiten på innan den stora dagen för att se till att du känner dig bekväm och att allt sitter bra.
 • Tänk på att tvätta och stryka plaggen innan – allt ska vara helt fläckfritt. Detta inkluderar förresten rena skor - se till att sulor och klackar inte är utslitna.
 • Extra tips: Undvik vitlök och alkohol dagen innan. Båda leder till obehaglig kroppslukt dagen efter som nog helst vill undvika.

GÖR DIN ANSTÄLLNINGSINTERVJU TILL EN SUCCÉUPPLEVELSE MED SHAPING NEW TOMORROW

Hos SHAPING NEW TOMORROW hittar du snygga, eleganta och klassiska herrkläder som dessutom är bekväma och ger dig maximal rörelsefrihet. De flesta av våra kläder är faktiskt ett bra val för en anställningsintervju. Du kan välja en Classic Shirt i en neutral färg som vit eller ljusblå tillsammans med ett par Classic Pants i en matchande nyans.

Skjortan kan även ha ett subtilt mönster – det slår exempelvis aldrig fel med klassiska ränder! Tror du att klädkoden är mer formell? Så är vår kostym, Perfect Suit 2.0 , ​​en passande outfit. Den har en klassisk look samtidigt som den ger dig ultimat rörelsefrihet. Alla dessa styles är nästan helt skrynkelfria, så du kommer fortfarande att se bra ut även efter en lång resa eller en lång dag på jobbet och du behöver aldrig oroa dig för att behöva byta kläder.

VAD SKA JAG HA PÅ MIG UNDER EN ANSTÄLLNINGSINTERVJU ONLINE?

Frestelsen är stor – men lämna mysbyxorna i garderoben! Man vet ju aldrig – plötsligt måste du kanske resa dig upp. Dessutom kommer en snygg outfit från topp till tå att få dig att följa dig mer självsäker och ge dig en mer professionellt inställning. En snygg skjorta och bekväma chinos som Classic Pants är alltid ett säkert kort.

Här får du en klassisk och stilren look som är så bekväm att du kan tro att du sitter i dina myskläder. Tänk på att bakgrunden i rummet inte är för distraherande – och det gäller även mönster på dina kläder. Små mönster eller skrift kan skapa oönskade visuella effekter via kameran, så välj en enfärgad skjorta.

Oavsett var din anställningsintervju är så kommer du att kunna hitta den perfekta outfiten som ger dig både självförtroende och rätt stil på SHAPING NEW TOMORROW.