How To

KOSTYMEN – SÅ HITTAR DU DEN PERFEKTA PASSFORMEN

Kostymen – så hittar du den perfekta passformen

En kostym är din perfekta följeslagare för kontoret eller fest.

Men vad ska du tänka på när du väljer kostym och viktigast av allt: Hur hittar du den perfekta kostymen? Vi har några tips till dig.

Oavsett om det är för en speciell händelse, viktiga möten eller bara för ditt vanliga kontorsliv: med en kostym som sitter perfekt kommer du inte bara att se bra ut, utan även framstå som mer självsäker. Men hur hittar du rätt kostym? Det kan vara särskilt svårt att komma igång när det kommer till storlek och passform. Vi kommer att gå igenom alla siffror och förklara hur du hittar en bra kavaj och kostymbyxor i en storlek som passar dig. Vi kommer även berätta för dig hur du avgör om din nya Perfect Suit är just det: perfekt.

VILKA STORLEKAR FINNS DET FÖR KOSTYMBYXOR OCH KAVAJER?

Vår kostym, Essential Suit, finns i amerikanska storlekar. Du kanske redan känner till dessa från att ha köpt byxor eller tröjor tidigare. Om du inte vet vilken storlek som du ska använda kan du enkelt ta reda på det. Allt du behöver är ett måttband. Har du inte ett? Kika i verktygslådan hemma och se om du kan hitta ett snöre och tumstock istället – det funkar lika bra. Nu kan du mäta en av dina välsittande kavajer och byxor som du redan har hemma och jämföra deras mått med de mått vi har på våra kläder.

När det handlar om vårEssential Blazerär det sex unika mått som du behöver ha koll på för att hitta rätt passform för dig: axlar, bröst, midje- och höftbredd samt rygg- och armlängd. Jämför dessa mått med en kavaj som redan passar dig bra. Förresten: vår Essential Blazer finns både i slim fit och regular fit – precis som våra byxor. Beroende på din kroppstyp och preferenser kan du därmed välja en kavaj som har en mer åtsittande, skräddarsydd look eller en som sitter lite mer avslappnad runt midjan.

När det gäller byxorna ska du mäta i midjan och innersömmen (det är den inre längden på benen). På SHAPING NEW TOMORROW kan du välja mellan många olika storlekar så du kan vara helt säker på att hitta en kostym som sitter perfekt på dig. 

När du köper en kostym säljs kavajen och byxorna oftast som ett set, vilket gör att de säljs under en samlad storlek. 

Men eftersom det är helt normalt att din kavajs storlek skiljer sig från byxorna kan det vara en bra att du kan välja separata storlekar för båda plaggen, så att du kan vara säker på att få helt rätt passform.

HUR SKA DIN KAVAJ SITTA?

Du tycker kanske att det är svårt att avgöra om en kavaj eller kostym sitter bra, speciellt om du inte använder dem så ofta. Och när det kommer till kritan är ingenting så viktigt som den perfekta passformen. Kontrollera först och främst om längden är rätt: den ska gå ned över rumpan. Se också till att kavajen inte är för tight. Du kan se små draglinjer i tyget längs med knapparna på framsidan om det är det. På tal om knappar: den nedersta ska alltid vara uppknäppt!

Ta sedan en titt på slaget. Ligger det platt mot bröstet eller sticker det ut någonstans? Passformen vid axlarna är också viktigt: det här är ett område där din kavaj inte ska vara varken för tight eller för bred. Ärmarna ska sluta vid handleden och visa ca 1 cm av din skjortärm. Men var inte orolig: om ärmarna är för långa kan de enkelt kortas ned av en bra skräddare.

DEN PERFEKTA PASSFORMEN FÖR DINA KOSTYMBYXOR

Ja, dina kostymbyxor ska naturligtvis passa i bredd och längd, men det är lite mer än bara det som du ska tänka på…

Ta en ordentlig titt på din rumpa. Tyget ska inte hänga ned över den och den ska inte ha konstiga veck. Detsamma gäller låren.

Du vill se snygg och sofistikerad ut. Se därför till att dina byxor träffar dina skor med ett veck i fållen. Inte mer, inte mindre. Om dina byxor är för långa kommer det att se ogenomtänkt ut. Om de är ankelkorta – gör det till ett medvetet beslut och visa upp dina strumpor och sneakers. Detta är dock inget du ska göra om du har fått en strikt klädkod till ett bröllop exempelvis!

Se till att sidofickorna på dina byxor inte sticker ut. Detta är ett tecken på att dina byxor är för tighta. Om de sitter bra runt midjan kan du prova en regular fit i samma storlek istället.

Våra Essential Suit Pants finns i slim fit och regular fit. Den smala passformen har en tightare passform i sin helhet meda regular fit är lite rymligare runt lår och vader.

OCH VILKEN FÄRG SKA JAG VÄLJA PÅ MIN KOSTYM?

Om du inte behöver följa en viss klädkod så är det helt upp till dig! Ett modernt alternativ är till exempel vår Essential Suit i randiga eller rutiga mönster. Du kan dessutom välja att bära kostymen med en helt clean vit skjorta eller skruva upp för lekfullheten med en mer färgrik skjorta

Om du behöver en kostym för exempelvis en anställningsintervju, till jobbet eller en festlig tillställning bör du köra på ett säkert kort. Du kan aldrig gå fel med en antracit- eller marinblå kostym, men svart kan likaså vara ett väldigt stilrent val. Kombinera den med en klassisk skjorta som vår Perfect Shirt – den är inte bara stilren utan också väldigt bekväm. Med dessa tips kommer din nya kostym definitivt att bli din nya favoritoutfit.