Fri Frakt

Öppet Köp - 100 Dagar

Made in EU

Varukorg (0)

  +

  Presentkort och rabattkoder anges vid betalning

  • Delsumma 0.00 kr
  • Frakt Gratis

  16. June, 2020

  Welcome to the jungle

  Welcome to the jungle

  Av Anne Katrine, grundare av Sustainacompany/Sustainawear/Sustainalifestyle

  Welcome to the jungle

  Känner du igen den låten?

  Jag hör Axl Roses sköna röst genom mina hörlurar nu och försöker att hålla mig tillbaka från att börja headbanga i äkta hårdrocksstil. Men just nu sitter jag på tåget, så jag känner att det skulle vara lite olämpligt.

  Istället kommer jag att dyka ned i djungeln av material, eller rättare sagt djungeln av hållbara material, för herregud, det är en riktig djungel.

  Det känns som att oavsett vad vi väljer, så kommer det inte riktigt vara bra nog, för alla material har både goda och dåliga egenskaper. Jag kommer försöka att begränsa mig till polyester och beskriva de goda och dåliga sidorna av detta fiber.

  Men innan jag gör det, du kanske du har lust att höra om vem kvinnan är som har lust att headbanga i tåget till Guns n’ Roses?

  Mitt namn är Anne och förutom att vara helt fast i 90-talet när det handlar om musik, så är jag även väldigt uppdaterad inom hållbarhet i modeindustrin. Jag har arbetat med mode och hållbarhet sedan 2006 och nu ebjuder jag online-program för företag med syftet att hjälpa dem med att implementera hållbara företagsmodeller och material i deras arbete.

  Okej, men nog om mig…

  Vet du hur polyester blir producerat?

  Det kommer från olja.

  Sedan tillsätts kemikalier och det blir små plastflisor.

  Dessa plastflisor smälts ned och spinns till en tråd – en polyestertråd. 

  Tråden vävs sedan till tyg,

  som sedan färgas

  och till sist används detta tyget till att tillverka en klänning, skjorta, T-shirt eller byxor eller…

  Okej, det var ganska förenklat, men jag tror du förstår vad jag vill poängtera, eller hur?

  Det är plast.

  Det är även därför vi kan använda plastflaskor (PET-flaskor för att vara exakt)

  smälta ned dem och spinna dem till en tråd

  väva den

  färga den

  och tillverka ett modeplagg av den

  Ja, ganska förenklat igen, men om du vill läsa en mer vetenskaplig artikel om ämnet så kan snabbt och lätt hitta det om du googlar.

  REPREVE® är ett märke som har specialiserat sig på att tillverka polyestertyg från PET-flaskor. Små flisor vävs in i plagget, vilket har gjort att materialet är spårbart och att du alltid kan skanna materialet och säkra att det faktiskt är tillverkat av återvunna PET-flaskor. Detta blir särskilt användbart när du vill återanvända skjortan som är tillverkad av detta material eftersom du kommer att kunna spåra fiberinnehållet i skjortan och genom denna information få reda på hur du kan återvinna plagget.

  Polyester är faktiskt en av de fibergrupperna som är enklast att återvinna. För du kan inte bara smälta din vanliga T-shirt och göra en ny. Det är nämligen inte så enkelt. Men i jämförelse med exempelvis bomulls- eller viskosfibrer så är det mycket enklare att använda 100% polyesterfiber i återvinningsprocessen.

  Många människor bär idag polyesterplagg när de tränar eftersom materialet är väldigt bra på att absorbera svett. Men så har det inte alltid varit. Förr var polyester riktigt dåliga på just detta, men via fokuserad innovation på denna specifika fiber, så har just polyester blivit ett av de mest intelligenta fibrerna som vi har.

  Wow, det låter bra, så att bära plast är faktiskt en bra sak?

  Tja, några av de goda egenskaperna med polyester är att: 

  • Det kan tillverkas av av återanvända plastflaskor – istället för att de blir till avfall 
  • Det är återvinningsbart vilket betyder att så länge det är 100% polyester, så kan det återvinnas till polyster igen
  • Det är ett intelligent material  som har massvis av möjligheter – även när det handlar om hållbarhet och miljövänlighet

  MEN - det finns alltid ett men, eller hur?

  Det är fortfarande ett syntetfiber tillverkat av plast. Problemet är därmed att det kommer att avge mikroplast när det tvättas. Mikroplaster som kommer ned i våra avlopp hamnar nämligen så småningom i naturen. Så om du har plagg hemma som är gjorda av

  Så om du har något hemma i polyester är en bra idé att antingen tvätta den i en speciell påse som mikroplaster samlas i. Ett annat alternativ är att köpa en helt ny tvättmaskin som har ett inbyggt filter som förhindrar att mikroplaster följer med vattnet ned i avloppet.

  Så, det finns alltså både bra och dåliga saker med att välja polyester.

  Men du, snälla lova mig att du bara kommer att köpa återvunnen polyester åtminstone...

  Ta hand om djungeln

  Var säker på att du har all information om vad du har på dig, så vi tillsammans kan ta hand om alla växter, träd och djur omkring oss.

  Kunskap och utbildning ÄR svaret på de flesta frågor där ute – nu när du har läst hela mitt inlägg, så har du tagit första steget. Tack för det.

  Kanske lärde du något nytt?

  Du måste acceptera våra köpvillkor

  Du har inte accepterat våra villkor. Du måste göra det för att kunna genomföra köpet

  Jag accepterar inte

  Är du på rätt plats?

  Vänligen välj din butik