Är polyester hållbart?


Anne Katrine är grundare av Sustainacompany/Sustainawear/Sustainalifestyle och skriver här som gästskribent om hållbarhet i modebranschen.

Anne Katrine guidar oss igenom djungeln av hållbara material och berättar om fördelar och nackdelar med användning av polyester.


Welcome to the jungle

Känner du igen den låten?

Jag hör Axl Roses sköna röst genom mina hörlurar nu och försöker att hålla mig tillbaka från att börja headbanga i äkta hårdrocksstil. Men just nu sitter jag på tåget, så jag känner att det skulle vara lite olämpligt.

Istället kommer jag att dyka ned i djungeln av material, eller rättare sagt djungeln av hållbara material, för herregud, det är en riktig djungel.

Det känns som att oavsett vad vi väljer, så kommer det inte riktigt vara bra nog, för alla material har både goda och dåliga egenskaper. Jag kommer försöka att begränsa mig till polyester och beskriva de goda och dåliga sidorna av detta fiber.

Men innan jag gör det, du kanske du har lust att höra om vem kvinnan är som har lust att headbanga i tåget till Guns n’ Roses?

Mitt namn är Anne och förutom att vara helt fast i 90-talet när det handlar om musik, så är jag även väldigt uppdaterad inom hållbarhet i modeindustrin. Jag har arbetat med mode och hållbarhet sedan 2006 och nu ebjuder jag online-program för företag med syftet att hjälpa dem med att implementera hållbara företagsmodeller och material i deras arbete.

Okej, men nog om mig…


Vet du hur polyester blir producerat?

Det kommer från olja. Med hjälp av kemikalier blir det till små plastflisor. Sedan smälter man ned plastflisorna och spinner dem till en tråd – en polyestertråd. Därefter vävs tråden till tyg som färgas och till sist blir detta tyg till klädesplagg. Det är ganska förenklat, men du förstår vad jag menar, eller hur?


Polyester är plast

Det är grunden till att vi kan använda oss av gamla plastflaskor (PET-flaskor för att vara exakt), smälta ned dem och spinna dem till en tråd, väva den, färga den och därefter tillverka ett kläder av den.

Detta är väldigt förenklat igen, men om du vill läsa en mer vetenskaplig artikel om ämnet så finns det många hemsidor online som kan förklara det lite mer i detalj.


REPREVE® är ett märke som har specialiserat sig på att tillverka polyestertyg från PET-flaskor. Små flisor vävs in i plagget, vilket har gjort att materialet är spårbart och att du alltid kan skanna materialet och säkra att det faktiskt är tillverkat av återvunna PET-flaskor. Detta blir särskilt användbart när du vill återanvända skjortan som är tillverkad av detta material eftersom du kommer att kunna spåra fiberinnehållet i skjortan och genom denna information få reda på hur du kan återvinna plagget.

Polyester är faktiskt en av de fibergrupperna som är enklast att återvinna. För du kan inte bara smälta din vanliga T-shirt och göra en ny. Det är nämligen inte så enkelt. Men i jämförelse med exempelvis bomulls- eller viskosfibrer så är det mycket enklare att använda 100% polyesterfiber i återvinningsprocessen.

Många människor bär idag polyesterplagg när de tränar eftersom materialet är väldigt bra på att absorbera svett. Men så har det inte alltid varit. Förr var polyester riktigt dåliga på just detta, men via fokuserad innovation på denna specifika fiber, så har just polyester blivit ett av de mest intelligenta fibrerna som vi har.

Läs mer

Wow, det låter bra, så att bära plast är faktiskt en bra sak?

Tja, några av de goda egenskaperna med polyester är att: 

· Det kan tillverkas av av återanvända plastflaskor – istället för att de blir till avfall.
· Det är återvinningsbart vilket betyder att så länge det är 100% polyester, så kan det återvinnas till polyster igen.
· Det är ett intelligent material  som har massvis av möjligheter – även när det handlar om hållbarhet och miljövänlighet

MEN - det finns alltid ett men, eller hur?

Det är fortfarande ett syntetfiber tillverkat av plast. Problemet är därmed att det kommer att avge mikroplast när det tvättas. Mikroplaster som kommer ned i våra avlopp hamnar nämligen så småningom i naturen. Så om du har plagg hemma som är gjorda av.

Så om du har något hemma i polyester är en bra idé att antingen tvätta den i en speciell påse (som exempelvis en Guppyfriend tvättpåse) som samlar upp alla mikroplaster. Ett annat alternativ är att köpa en helt ny tvättmaskin som har ett inbyggt filter som förhindrar att mikroplaster följer med vattnet ned i avloppet.

Så, det finns alltså både bra och dåliga saker med att välja polyester. Men om det finns något som du verkligen ska göra, så är det att endast köpa återvunnen polyester – du hittar det i produkter som Essential Pants, Essential Overshirt eller Essential Suit.

Få mer information om SHAPING NEW TOMORROWs miljövänliga initiativ här


Så ta hand om djungeln

Var säker på att du har all information om vad du har på dig, så vi tillsammans kan ta hand om alla växter, träd och djur omkring oss. Kunskap och utbildning ÄR svaret på de flesta frågor där ute – nu när du har läst hela mitt inlägg, så har du tagit första steget. Tack för det. Kanske lärde du något nytt?